LIITY 6-MR-POSTITUSLISTALLE

Pysy ajanhermolla ja aallon harjalla - saat tiedotteet ja kilpailukutsut suoraan omaan sähköpostiisi.

LÄHETÄ

 

Djinn vie kakkoslähdön

Sinebrychoff Worlds 2019. Ensimmäinen kilpailupäivä Hangossa - draamaa ja suomalaismenestystä

Iltapäivän aikana kiihtynyt pohjoisen puoleinen tuuli vaati veronsa. Suomalaiset hyvin kärjen vauhdissa molemmissa luokissa. Kuningas Juan Carlos luovutti veneensä peräsimen kokeneelle Pedro Camposille.

 

Valmistelut, muodollisuudet ja pitkä odotus vaihtui vihdoinkin toiminnaksi, kun yli 50 kuutosluokan veneen laivue suuntasi maanantaiaamuna merelle Hangon eteläpuolelle. Päivän ensimmäinen startti tapahtui pikkuhiljaa yltyneessä ja länteen kääntyneessä luoteistuulessa. Olosuhteet olivat jokseenkin täydelliset niin kilpailijoiden kuin poikkeuksellisen sankan katsojavenejoukonkin kannalta.

 

 

Henrik Andersin modernin luokan kakkosena

 

Modernin luokan 15 venettä pääsi matkaan ensimmäisellä yrittämällä, ja joukko purjehti varsin tasaisen ja jännittävän avauslähdön. Sveitsiläisvene Junior, joka kuuluu luokkansa ehdottomiin ennakkosuosikkeihin, otti avauslähdön voiton kokeneen Philippe Durrin komennossa. Kakkoseksi purjehti niin ikään Sveitsiä edustava, mutta ruotsalaislähtöinen Hugo Stenbeck Sophie Racing -tiiminsä kanssa. Suomalaisittain Henrik Andersinin Evelina aloitti MM-urakkansa hienosti sijoittumalla tasaisessa rintamassa kolmanneksi.

 

 

Kuningas huilasi avauspäivän, suomalaiset hyvässä vauhdissa klassikoissa

 

Klassikkoluokan ensimmäinen lähtö saatiin liikkeelle vasta toisella yrittämällä, kun ensimmäisellä yrityksellä liian moni ampaisi matkaan ennen starttipistoolia. Vaisuhkosti harjoituspurjehduksissa esiintynyt Joy Kari Loukola peräsimessään kiersi ensimmäisen ylämerkin hienossa johtoasemassa ja perässä seurasi Henrik Lundbergin kipparoima Fridolin. Puolustava maailmanmestari ja regatan suurin ennakkosuosikki, kuningas Juan Carlosin harjoituslähdöissä ohjaama Bribon ohitti kuitenkin suomalaiset ja vei ensimmäise lähdön nimiinsä. Ruorissa nähtiin tänään kivenkova ammattipurjehtija, 64-vuotias Pedro Campos, joka on toiminut johtotehtävissä useissa Volvo Ocean Race ja America´s Cup -projekteissakin. Joyn ote johtopaikasta kirposi osakilpailun edessä ja maalissa venekunnan oli tyytyminen seitsemänteen sijaan. Espanjalaisten vanavedessä hienosti kakkoseksi purjehti ahvenanmaalainen Lundberg miehistöineen ja kolmossijalle kiilasi vain päiviä ennen regatan alkua Astree -veneensä täysremontista saanut Ossi Paija.

 

 

Modernien kakkoslähtö Portugaliin

 

Modernien veneiden kakkoslähdössä päästiin jälleen liikkeelle ilman varaslähtöjä. Andersin, jonka miehistössä purjehtivat kokeneet Theis Palm, Robert Nyberg, Allan Savolainen ja Jacob Granqvist, paransi avauslähdöstä vielä pykälällä sijoittuen kakkoseksi. Kun avauslähdön voittanut sveitsiläisvene Junior oli Andersinin perässä kolmantena, lähtevät nämä kaksi venekuntaa toiseen päivään sijoilta yksi ja kaksi, sveitsiläisten yhden pisteen johdossa. Kakkoslähdön voiton modernissa luokassa vei portugalilaisvene Seljm, ruorissaan Monteiro De Barros.

 

 

Hankö III:n päivä päättyi rikihaveriin

 

Klassikkojen päivä jopa 12 sekuntimetriin kiihtyneessä läntisen puoleisessa tuulessa päättyi dramaattisiin loppuhuipentumiin. Koko lähdön johtanut Henrik Tenströmin kipparoima ja Hangö Segelförening´iä edustava Sara af Hangö sai viimeiselle myötätuuliosuudelle niskaansa Kalle Pihlin ohjaaman Djinnin, joka broachasi (kaatui kyljelleen) juuri ennen maalilinjaa, kun Tenströmin miehistö pakotti takaa-ajajansa vaikeaan asemaan. Tenströmin miehistön riemu oli kuitenkin lyhytaikainen, sillä heidät oli lähtöhetkellä nähty aavistuksen lähtölinjan väärällä puolella, jonka seurauksena upea lähtövoitto muuttui kirveleväksi varaslähdöksi. Niinpä Pihl ja miehistönsä Tusse Tallberg, Thomas Castrén, Oscar Andersin ja Hema Virkkunen veivät päivän päätöslähdön nimiinsä. Djinn jatkaa regattaa kakkospäivään erinomaiselta kakkossijalta, kun klassikkojen MM-regatan johtoasemaa pitää otteessaan Lundberg ja Fridolinin huippukokenut miehistö ja luokan vuoden 2013 maailmanmestarisikermä, Tom Borenius, Peter Åstrand, Johan Gärkman sekä Peter Tenström. Kolmannella sijalla avauspäivän jälkeen on Saksan Thomas Kuhmann Hankö III-veneellään, jonka päivän saldoksi tuli upeat sijat neljä ja viisi, mutta myös dramaattinen maston katkeaminen heti toisen osakilpailun maaliintulon jälkeen. Tätä kirjoitettaessa oli vielä epäselvää, onnistuuko saksalaisvene korjaamaan katkenneen mastonsa tai saamaan korvaavan vanhan tilalle.

 

Tulokset: https://www.manage2sail.com/fi-FI/event/706e2465-d83a-4b8a-be59-3480a5929224#!/results?classId=6466c1c4-482e-48e8-a8b0-27b989a7ab5a

 

Kuvat: Erik Lähteenmäki / Sailpix

 

Eero Lehtinen 040-1682212 / eero.lehtinen@ruissalontelakka.fi

6mr 5.8.2019

Siirry sivun alkuun
UUSIMMAT KUVAT
 

Ranking 2023

1FIN 80Astrée IIINJK36
2FIN 74Lisbeth VNJK29
3FIN 12FridolinNJK27
4FIN 49Sara af HangöHSF/NJK24
5FIN 23Merenneito IIÅSS23
6FIN 39JolandaBS20
7L35ElinoreVVK16
8FIN 51May Be VINJK15
9FIN 43WireMP/NJK15
10FIN 44TOYISS9
11FIN 60OffcourseHSK9
12FIN 36JoyHSS9
13FIN 67DjinnNJK8
14FIN 30RailiHSS5
15FIN 38MarianaNJK3
16FIN66BambiNJK2
17FIN 64EmziaSPS2

Katso kaikki